FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja Profil | Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Logi dynamiczne. 1.9 tdi AHF
Autor Wiadomość
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-08, 12:26   Logi dynamiczne. 1.9 tdi AHF

Witam. Proszę o analizę logów. Myślę że dobrze zrobiłem. Pozdro ;-)
http://vaglog.com/log-011_5UzVL.html
Ostatnio zmieniony przez riko 2017-10-08, 12:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: 2017-10-09, 10:06   

Siedzi geometria albo zaworek. Podciśnienia raczej są w miarę w porządku bo gdyby ich nie było turbo by nie wstawało tak szybko, przeładowanie trwa przez około 600RPM więc ja bardziej obstawiam zastaną/zapieczoną geometrię. Poruszaj sztangą będziesz wszystko wiedział.
_________________

 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-09, 10:49   

Sztanga ładnie chodzi tylko jak sprawdzałem na zapalonym silniku to podciśnienie jak ją pociąga to przy samym końcu jest takie przytrzymanie a raczej nie powinno być. A druga sprawa turbina była cała regenerowana nie całe 3 lata temu i pewnie dobrze tego nie zrobili.
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: 2017-10-09, 11:39   

No to własnie to "przytrzymanie" jest problemem, po odpaleniu geometria jest zamykana do końca i to "przytrzymanie" blokuje i po odpaleniu i podczas jazdy tzn. turbo wstaje i w momencie kiedy zbliża się do zadanego doładowania geometria powinna się otwierać aby utrzymać ciśnienie ale ze względu na to, że trzyma ją to nie jest w stanie się otworzyć przez co występuje przeładowanie, kiedy już "puści" doładowanie spada sporo poniżej zadanego, wtedy sterownik dalej poprzez zaworek N75 próbuje domknąć geometrię aby zbudować ponownie ciśnienie ale przez to "przytrzymanie" nie jest w stanie i z tego co widzę dopiero przy ok 4000RPM osiąga ponownie zadane ciśnienie. Tak czy siak turbo do wyciągnięcia i zrobienia. Gdzie? Miałem już sporo samochodów z turbinami z różnych miejsc i jedyne gdzie osobiście bym oddał to TurboSpec, każda turbina trzymała ciśnienie co do mbar'a.
_________________

 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-09, 11:46   

Do zrobienia czyli sama geometria do czyszczenia?? dobrze rozumie ??
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: 2017-10-09, 11:52   

W najlepszym przypadku tylko wyczyszczenie geometrii, ustawienie i wyważenie wirnika, w najgorszym regeneracja bo nie wiadomo czy turbo było wcześniej zrobione jak należy, poza tym przez przeładowania mogło ucierpieć - czytaj mogły powstać luzy itp. Niedawno znajomy turbo miesiąc po regeneracji w jednej z firm w Rzeszowie oddał do ustawienia do TurboSpeca to okazało się, że rdzeń i muszla były wypiaskowane tak grubym piachem, że trzeba było turbo od nowa zrobić, poza tym pogięta geometria i ustawiona tak ciulowo, że turbo wstawało około 2000RPM z takim przeładowaniem, że dużo czasu bym jej nie dał. Po zrobieniu nie ten samochód, doładowanie leci jak po sznurku :-)
_________________

 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-09, 13:03   

Od 3 lat dopiero teraz nie dawno mi ją odcięło przy wyprzedzaniu a wczoraj leciałem na autostradzie i cisnąłem jej i nic się nie dzieje i po miejscu też spokój, to jak myślisz wyciągać ją już?? czy jeszcze poczekać bo jak narazie śmiga.
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: 2017-10-09, 23:05   

Minimum połowa samochodów która jeździ po drogach jeździ na przeładowaniach bądź niedoładowaniach ze względu ze zapieczoną, uszkodzoną bądź źle wyregulowaną geometrię no albo ze względu na uszkodzone wężyki podciśnienia, jeżdżą i robią tysiące kilometrów. Jednym się zawiesi raz na jakiś czas, inni pojadą w trasę, "przegonią" go, przestanie się wieszać i myślą ze wszystko w porządku, niestety nie. Ja wyznaję zasadę, że jak coś ma działać jak należy to nie ma drogi na skróty tylko trzeba wydrzeć i zrobić więc decyzja należy do Ciebie bo nikt z samych logów Ci nie powie czy ona jeszcze pojeździ czy nie. Jak dla mnie przeładowanie na serii o 0.4bara to za dużo i coś z tym trzeba zrobić, a czy zrobisz czy nie to już Twoja decyzje ;-)
Nieraz ktoś przyjeżdża do mnie z turbiną po regeneracji, nie wywala notlaufa ale przeładowania są rzędu 0.2bara a wstawanie jest tragiczne, co robią w takiej sytuacji? Nic, jeżdżą dalej bo błędów nie wywala :-P
_________________

 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-09, 23:45   

Masz racje ale też nie wiadomo od kiedy u mnie są te przeładowania czy od samego początku jak była regenerowana turbina czy dopiero od jakiegoś czasu sie tak zaczęło dziać, no sam nie wiem :-/
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: 2017-10-10, 00:16   

Nie ważne jak długo, nawet jakby przeładowania miały miejsce od miesiąca to i tak bym wyjął i zrobił ale jak już pisałem, Twoja decyzje, wiesz co jest nie tak teraz decyduj :-P
_________________

 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-10, 11:13   

Wiem wiem rozumie. A co myślisz o przegonieniu auta w dłuższą trasę po autostradzie ?? Polepszyło by się coś ?? Jakie masz zdanie na ten temat ?? ;-)
 
 
 
irocket 
Stały zaśmiecacz forum


Samochód: Seat Toledo 1L
Silnik: 1.9TDi 90KM 1Z
Imię: Karol
Pomógł: 14 razy
Wiek: 23
Dołączył: 18 Mar 2014
Posty: 677
Skąd: Rzeszów/Krosno
Wysłany: 2017-10-10, 13:07   

Na krótką metę może pomóc. Był u mnie znajomy Passatem B5, wyszedł właśnie błąd od doładowania turbo, coś posprawdzaliśmy itp i później pojechałem potestować. Kawałek prostej mam koło siebie, to przy 3jce już wyrzucało notlaufa, pod górkę przy dwójce. Ale pojeździłem tak kilka razy, że notlauf, podjechałem spokojnie, zgasiłem, odpaliłem i przy którymś razie z kolei na trójce poszło bez problemów, ba, górka, pod którą na 2 się samochód nie chciał rozpędzać, teraz bez problemów na 3jce i to się jeszcze rozpędzało powoli. Ale no czy przy kolejnej jeździe znów mu nie złapie notlaufa, to nie wiadomo, mówiłem, żeby przeczyścił geometrię
 
 
KoSTeK 
Średniozaawansowany


Samochód: VW Golf MK4
Silnik: 1.9 TDI 110KM AHF
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 161
Skąd: NL
Wysłany: 2017-10-10, 17:06   

Daj do czyszczenia jak koledzy wyżej radzą... Nie ma sensu się bawić w przeganianie bo to niewiele daje. Miałem ten sam problem i nawet się nie zastanawiałem - wydarłem, zawiozłem i po sprawie. 1 dzień bez samochodu jakoś przeżyłem, a koszty czyszczenia geometrii też były niewielkie :)

:prosze: Również polecam TurboSpec - Rakszawa
_________________
Black Devil
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-10, 22:58   

A jaki mniej więcej koszt czyszczenia ?? orientuje sie ktoś ??
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: 2017-10-10, 23:57   

Jak już napisałem wyżej "Jednym się zawiesi raz na jakiś czas, inni pojadą w trasę, "przegonią" go, przestanie się wieszać i myślą ze wszystko w porządku, niestety nie."
A teraz wyjaśnienie - w mapie silnika jest jedna mapka która odpowiada ze to przy jakim przeładowaniu względem zadanego ma odpalać notlaufa, w Twoim sterowniku wartość ta wynosi 400mar czyli 0.4bara, jeśli już wywala błąd to przeładowanie musi wynosić minimum te 400mbar, jeśli nie wywala to nie znaczy ze już nie ma przeładowań! One wciąż są ale nie przekraczają tej granicy i nie wywalają błędu. Żadne magiczne sposoby nie pomogą, chcesz mieć wszystko jak należy to drzyj to turbo i zawieź do zrobienia. Koszt to około 300zł - wyczyszczenie i ustawienie geometrii oraz wyważenie wirnika.
_________________

Ostatnio zmieniony przez KaziK 2017-10-11, 10:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
KoSTeK 
Średniozaawansowany


Samochód: VW Golf MK4
Silnik: 1.9 TDI 110KM AHF
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 161
Skąd: NL
Wysłany: 2017-10-11, 05:05   

Dokładnie jak wyżej - 300zł i problem z głowy
_________________
Black Devil
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-11, 11:06   

A co myślicie o takim czyszczeniu ??
https://www.youtube.com/watch?v=l-FewFqrIqw
Ostatnio zmieniony przez riko 2017-10-11, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: 2017-10-11, 22:27   

A wyregulujesz sobie sztangę? A masz pewność, że geometria na chwilę obecną jest ustawiona jak należy? A wyważysz wirnik żeby nie miał bicia i z czasem nie spowodował luzów? Jeśli tak to możesz sam robić to :-P
_________________

 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: 2017-10-11, 23:54   

Wiem rozumie, tak tylko zapytałem ale dzięki za pomoc ;-)
 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: Wczoraj 18:23   

Witam ponownie. Dzwoniłem do tego zakładu co mi regenerowali turbine nie całe 3 lata temu i byli trochę zdziwieni że tak szybko zmienna geometria siada. Kazali mi przywieźć samochód a nie wyciągać turba bo oni sb wszystko posprawdzają w czym leży przyczyna ze ten sam objaw się znowu pojawił. Jeśli wina będzie po ich stronie to mówili że zrobią to jeszcze w ramach gwarancji, chodź gwarancja już przepadła. Co o tym myślicie ?? :-/ :-/
 
 
 
KaziK 
Zaawansowany


Samochód: A3
Silnik: 1.9 TDi
Imię: Michał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 325
Skąd: Dynów
Wysłany: Wczoraj 23:49   

Szczerze wystarczy, że będziesz miał ustawiony za późny kąt wtrysku i za dużą dawkę od tego czasami dasz samochodowi bardziej "po garach" i uwierz mi, że nawet 3 lat nie trzeba żeby geometria Ci się dalej zapiekła.
_________________

 
 
 
riko 
Średniozaawansowany

Samochód: Audi A3
Silnik: 1.9 tdi
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 126
Skąd: okolice jasła
Wysłany: Dzisiaj 4:55   

Kąt wtrysku jest dobrze ustawiony i dawka też a po drugie nie katuje samochodu. A w zasadzie co ma kąt wtrysku i dawka do tego ?? I jaka jeszcze może być przyczyna zapiekania się tej geometri ??
Ostatnio zmieniony przez riko Dzisiaj 4:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Wsparcie techniczne: e-matteo.pl

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13