FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja Profil | Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
podłaczenie oryginalnego radia a3 8l pod wzmacniacz
Autor Wiadomość
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-27, 14:03   podłaczenie oryginalnego radia a3 8l pod wzmacniacz

witam, potrzebuje pomocy w podłaczeniu wzmacniacza
auto kupilem niedawno, w instalacji byl starszny balagan, gral tylko jeden glosnik az w koncu przestalo grac radio, radio bylo z wysuwanym wyswietlaczem, z jakas jednostka sterujaca, z tunerem tv, zmieniarka cd, odtwarzaczem dvd z nawigacja, glozniki mb quart podlaczone do skrzyneczek,chyba to za zwrotnice ktore nastepnie poloczone byly do wzmacniacza, wywalilem radio odtwarzacze i reszte, zostawilem tylko wzmacniacz glosniki i kupilem oryginalne radio concert 2 z a3 8l
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e804bd7422cfee41
https://www.fotosik.pl/zdjecie/97f2ee213f463f0f
https://www.fotosik.pl/zdjecie/a3f2f4690b6dedcd
z oryginalnej instalacji znalazlem tylko czarna kostke iso, ale radio niema podswietlenia klawiszy i sie wylacza, znalazlem na necie ze musze doprowadzic do radia can z zielonje wtyczki zegarow pin 19 i 20 , ale nic to niedalo
w brazowej kostce iso sa tylko dwa kanaly na glosniki je narazie podlaczylem do wzmacniacza i przelaczylem na 2 kanaly we wzmacniaczu bo tylko wtedy graja 4 glosniki, wiem ze musze kupic kostke mini iso z wyjsciami czincz i wtedy z radia do wzmacniacza podlaczyc, podlaczalem jeden z kanalow liniwoym kabelkiem do wzmacniacza ale cicho starsznie gralo, niewiem czy cos musze w radiu przekododwac? czy krecic cos we wzmacniaczu? jak wysterowac wzmacniacz zeby bylo najlepiej? obecnie jak mam podlaczone do brazowej jkostki iso to glosniki mi charcza jak daje glosniej, czy to wina glosnika czy wysterowania samego wzmacniacza?
 
 
 
GOT_SPL 
Uzależniony od postów


Samochód: Audi A6 C7 Avant
Silnik: CGQB
Imię: Damian
Pomógł: 74 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3109
Skąd: Rz-ów okolice
Wysłany: 2018-01-27, 19:23   

ratują cie tylko konwertery HI Low na twoim przypadku kupił nowsze radio z 2 pary RCA i zrobił to zgodnie jak książka pisze podłączając sygnał z radia poprzez RCA
_________________
Polo by GOT_SPL
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-27, 21:29   

moglbys mi to bardziej łopatologicznie wyjasnic? :mrgreen:
dopiero co kupilem to radio, niechce innego bo to najbardziej w 8l mi sie widzi, co ori to ori :prosze:
czyli mam rozumiec ze jak ma byc to zgodnie ze sztuka musze z tego concerta 2 podpiac kostke mini iso do wzmacniacza przez 4 wyjscia liniwoe z radia ?
 
 
 
GOT_SPL 
Uzależniony od postów


Samochód: Audi A6 C7 Avant
Silnik: CGQB
Imię: Damian
Pomógł: 74 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3109
Skąd: Rz-ów okolice
Wysłany: 2018-01-27, 22:20   

co kto lubi starego radia bez usb nie przetrawię ,ty musisz kupić kostkę ISO głośnikowa do tego 2x konwertery HI Low RCA (jeden na przednie głośniki drugi na tylne ) prościej nie da się wytłumaczyć

taki konwerter





a tak podłączyć


_________________
Polo by GOT_SPL
Ostatnio zmieniony przez GOT_SPL 2018-01-27, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-27, 22:38   

niejestem jakims ekspertem od audio dlatego pytam,
co te konwertery dadza? dalej niekumam gdzie mialbym je podlaczyc? miedzy wyjscia liniowe z radia a wzmacniacz? wg schematu mialbym podlaczyc glosniki przednie z radia ? a pozniej do wzmacniacza?
 
 
 
GOT_SPL 
Uzależniony od postów


Samochód: Audi A6 C7 Avant
Silnik: CGQB
Imię: Damian
Pomógł: 74 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3109
Skąd: Rz-ów okolice
Wysłany: 2018-01-27, 22:40   

Idąc od początki pierwsza kośći ISO głośnikowa dalej wpinasz ten konwerter dalej masz wyjście RCA którym dajesz sygnał do wzmacniacza ,dałem ci tylko przykładowy schemat poglądowy

rusz troszkę wyobraźnie oraz internet i będziesz wiedział to taki banalny temat




https://www.youtube.com/watch?v=wi3L0XhHJK8
_________________
Polo by GOT_SPL
Ostatnio zmieniony przez GOT_SPL 2018-01-27, 22:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-27, 22:59   

ja chce uzyc wyjsc liniowych z radia z zoltej kostki, czyli 4 kanaly, i podac je do wzmacniacza 5 kanalowego, internet przewertowalem juz, na forum a3 kazdy pisze cos innego, ze wyjscia liniowe z radia bezposrednio do wzmacniacza, inny ze trzeba zmienic ustawienia w radiu vagiem, ogolnie balagan straszny, pierwszy slysze o konwerterach podlaczony do ori radia concert 2
 
 
 
GOT_SPL 
Uzależniony od postów


Samochód: Audi A6 C7 Avant
Silnik: CGQB
Imię: Damian
Pomógł: 74 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3109
Skąd: Rz-ów okolice
Wysłany: 2018-01-27, 23:04   

strasznie kombinujesz z tym podałem ci opcjonalny sposób i najbardziej stosowany nikt sie nei bawi juz w kodowania bo to nie ma najmniejszego sensu tym bardziej w tak starych radioodtwarzaczu
_________________
Polo by GOT_SPL
Ostatnio zmieniony przez GOT_SPL 2018-01-27, 23:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-27, 23:42   

ok czyli potrzebuje dwoch takich konwerterow,a mozesz mi powiedziec co one dadza? jak bedzie roznica jakbym podpial 4 kanaly z radia bezposrednio do wzmacniacza? a jak je ustawic, i jak ustawic wzmaccniacz, pokretel w nim tyle ze glowa boli
 
 
 
GOT_SPL 
Uzależniony od postów


Samochód: Audi A6 C7 Avant
Silnik: CGQB
Imię: Damian
Pomógł: 74 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3109
Skąd: Rz-ów okolice
Wysłany: 2018-01-28, 00:05   

moze inaczej kup wszystko co potrzebne i sie zgadamy bo sporo pisania

1x kostka iso głosnikowa
2x konwerter
2x pary przewodów RCA 5m (ekranowane) przewody przeciąg miedzy radiem a wzmacniaczem
_________________
Polo by GOT_SPL
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-28, 00:12   

przewody ekranowe juz mam podciagniete, zostaly mi ze starej instalacji
kostka iso glosnikowa brazowa? z brazowej z radia mam wyjscia tylko na 2 kanaly
 
 
 
hehepack 
Zaawansowany

Samochód: Audi A3[8L]
Silnik: 1.9 AGR
Pomógł: 13 razy
Wiek: 28
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 588
Skąd: Boguchwała
Wysłany: 2018-01-28, 11:54   

zobacz czy na żółtej kostce będziesz miał wygnał audio , jeśli nie to na 95% można go przekodować vcds-em np. i mieć tam sygnał

taniej i lepiej niż konwertery zakładać
 
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-28, 14:16   

z zoltej kostki mam 4 wyjscia liniowe, na probe podlaczalem kabelkiem(jeszcze niekupilem kostki mini iso)wszystkie 4 wyjscia do wzmacniacza i na wszystkich czterech jest glos tylko duzo ciszej gra jak z wyjscia 2 kanalowego brazowej kostki
radio ktore kupilem pochodzilo z a3 8l z sytemem bose, gosc jak mi sprzedawal mowil ze wylaczyl vagiem bose, bo jesli radio niebedzie pod bose to niebeda dwa glosniki grac
 
 
 
hehepack 
Zaawansowany

Samochód: Audi A3[8L]
Silnik: 1.9 AGR
Pomógł: 13 razy
Wiek: 28
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 588
Skąd: Boguchwała
Wysłany: 2018-01-28, 15:40   

jak jest tam sygnał to jesteś w domu, wpinasz taką przejściówkę i po sprawie

 
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-28, 17:49   

wlasnie nad takim czyms myslalem, tylko ze z tego gra bardzo cicho, nawet przez wzmacniacz, tak ma byc?tzn gra duzo ciszej jak z wyjscia z brazowej kostki. jak wyregulowac wzmacniacz? jest tam sporo pokretel 6v-0,2v, takich jest dwa, przeloczniki hi-full, 2ch,4ch,5ch, pokretla od ''db'', hz, jak to poustawiac?
 
 
 
hehepack 
Zaawansowany

Samochód: Audi A3[8L]
Silnik: 1.9 AGR
Pomógł: 13 razy
Wiek: 28
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 588
Skąd: Boguchwała
Wysłany: 2018-01-28, 20:41   

jadąc gainem w kierunku 0,2V zwiększasz poziom sygnału , należy go ustawić tak , aby dzwięk był czysty - nie przesterowany
 
 
 
slawko333 
Już coś naskrobał

Samochód: mk2, mk4
Silnik: 1,6 td+, 1,9 tdi+
Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 228
Skąd: RLE
Wysłany: 2018-01-28, 21:12   

a na radiu na ile ustawic glosnosc zeby dobrze to wysterowac? na polowe?a reszta pokretel?
czerwony kabel w tej zoltej kostce to pewnie od wlaczenia wzmacniacza, masa dla wszystkich wyjsc liniowych pewnie jest polaczona w kostce? a ma znaczenie na ktory kanal ustawie we wzmacniaczu, tzn czy 4 czy 5?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Wsparcie techniczne: e-matteo.pl

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12